Vuosi 2020: 26.5.2020
Maailma on muutamassa kuukaudessa muuttunut rajusti. Hyvän tulevaisuuden rakentamiseksi tarvitsemme kipeästi uusia avauksia.
Kahtena kesänä ovat Kolilla ovat kohdanneet tiede ja taide, mutta nyt mukana on myös taloudellinen ulottuvuus eli osuustoiminta. Tavoitteena on saattaa yhteen mahdollisimman monipuolinen joukko erilaisista organisaatioista tulevia vaikuttajia.
Tänä kesänä kohtaaminen on kuitenkin vain virtuaalinen. Kolilla kokoonnumme vuoden päästä, mikäli olosuhteet ovat silloin otollisemmat. Kulttuurisen hackatonin jätämme odottamaan sitä.
Nyt jokainen voi heittäytyä mukaan ilman matka-aikaa, ja osallistua vaikka riippumatosta tai laiturinnokasta. Tarjolla on upeita alustajia ja yhteistä reflektointia.
Ohjelma
13.00 Sami Karhu, Osuustoimintakeskus Pellervo ry: Kesäisen päivän avaus
13.05 metsäbiotalouden ennakoinnin professori Teppo Hujala: Tiede, taide ja yhteisöllisyys kestävän tulevaisuuden rakentamisessa
13.30 ilmastoasioiden johtava konsultti Sini Harkki: Ilmasto muuttuu, miten me muuttuisimme?
13.55 kauppatieteiden johtamisen professori Anu Puusa: Osuustoiminta – enemmän kuin liiketoimintaa
14.20 Keskustelu (yhdessä)
14.30 TAUKO
14.45 ilmakehätutkija, akateemikko Markku Kulmala: Palava maapallo – miten vastata globaaleihin haasteisiin
15.10 biotaiteen läänintaiteilija Antti Tenetz: Taide, tutkimusmatka mahdollisiin tulevaisuuksiin
15.30 Mikä on kulttuurinen hackaton? Jyri Wuorisalo, Savonia-ammattikorkeakoulu
15.40 Pienryhmäkeskustelut:
– Sivistyksen taloudellinen perusta?, Sami Karhu
– Tiede, taide ja yhteisöllisyys kestävän tulevaisuuden rakentamisessa, Teppo Hujala
– Taide, tutkimusmatka mahdollisiin tulevaisuuksiin, Taru Elfving ja Antti Tenetz
– Kulttuurinen kestävyys, Jyri Wuorisalo
16.00 Tilaisuus päättyy
Tilaisuuden juontaa Maija Hakala, Osuustoimintakeskus Pellervo ry
Kohtaaminen huipulla webinaarin esitykset:
Tausta
Ongelmat ovat suuria, mutta tilanne ei ole toivoton. Meillä on kaikki mahdollisuudet kääntää kehityksen suunta kestäväksi, jos vain haluamme. Edellytyksenä on kolmen ihmisyyden perusulottuvuuden yhdistäminen: älykkyyden, luovuuden ja laumassa toimimisen. Huominen rakennetaan tieteen, taiteen ja yhteisöllisyyden keinoin. Tiede ja taide vievät asioita eteenpäin: tiede tuo faktat ja taide luo tilaa ja välineitä muutokselle, kun taas voimavarat sille antaa arvopohjainen yhteisö.
Jokaisessa ihmisessä on potentiaalia, joka saadaan tehokkaasti muutosvoimaksi osuustoiminnan avulla. Kyseessä on liiketoiminta, jonka tehtävänä ei ole maksimoida voittoa vaan jäsenelleen tuottamaa hyötyä. Kestävän kehityksen rakentaminen on luontevasti tällainen hyöty. Sivistys ja uudistukset kulkevat käsi kädessä. Meillä Itä-Suomessa on maailman parhaimpiin kuuluvat resurssit muuttaa maailmaa: Hyvä koulutus, taloudellinen hyvinvointi ja sosiaalinen yhteenkuuluvuudentunne antavat loistavat eväät löytää ratkaisuja, joilla on merkitystä.
Sata vuotta sitten taiteen ja talouden uudistajat saivat aikaan menestystarinan. Ketään ei pakotettu mukaan, mutta mahdollisuuksia avattiin kaikkien ulottuville. Uskomme, että samalla reseptillä voidaan jälleen näyttää suuntaa muutokselle. Myös nyt tarvitaan rohkeutta ja vahvaa tahtoa toimia. Tutkijoita, taiteilijoita ja liiketoiminnan kehittäjiä yhdistää halu luoda uutta. Näkökulmien vaihtaminen virkistää ajattelua. Millainen kokemus synnyttää halun muuttaa maailmaa? Miten se tehdään itäsuomalaisittain, eritaustaisten toimijoiden yhteistyössä?